Utbildning

Nu är det dags att prata om någonting som oroar mig väldigt, väldigt mycket. Som vi alla vet är det lätt att bli skoltrött under högstadie och gymnasie åren. Jag kommer ihåg uhr skoltrött jag var. Ungdommar skolkar och fuskar på prov och liknande för att dem helt enkelt inte orkar bry sig längre. Det här är självklart ett jätte stort problem, men jag tycker att det är större än vad folk verkar tro.

En viktigt grund till en fungerande demokrati är att folket har utbildning och är upplysta om saker och ting. Oavsett vilken diktaur stat du väljer att granska så är det tydligt att människor blr förd bakom ljuset med utebliben information, ensidig propaganda och vetskapen om att man inte får ifrågasätta och vara kritisk.

Men vi lever ju inte i en diktatur, vi lever ju i en demokrati, eller hur? Och vi har skolplikt fram till nionde klass och vi förväntas gå gymnasiet... så varför är jag orolig?

Ungdomar idag uppmuntras inte till att utbilda sig, de tvingas. Skolpolitiken idag är utformad för att göra skolan strängare istället för mer anpassad till sina ever. Man väljer att inte utforma skolpolitiken till någonting som ska peppa upp och motivera. Vi måste få unga människor att se det verkliga värdet i utbildning.

Nu vill jag vända mig till dig som pluggar för at du måste och inte för att du vill. Jag vill vända mig till dig som är trött på allt vad skola heter och bara önskar att du kunde få ta dina betyg och gå ut i arbetslivet. Jag vill vända mig till dig som tycker att det är klart mycket roligare att festa än att plugga.
Du har hrt att du måste skaffa dig en utbildning för att få ett jobb, eller hur? Ju högre betyg du har ju fler jobbmöjligheter finnns det.... det stämmer, men det är inte den huvudsakliga anledningen till att du ska plugga. Om du vill bli en medborgare som blir syrd av samhället, skolka på. Om du vill bli en medborgare som är med och styr samhället (inte nödvändigtvis genom att bli politiker) så ta dina studier på allvar.
Lita inte på vad media säger til dig. Dem vill att du ska tycka och tänka på det sätt som är bekvämast för staten. Lita inte på vad våra eller andra länders politiker säger, dem vill bara få allt att låta bra. Och tro inte att någonting är sanning eller att någonting är lögn, ta reda på det! Du måste tänka kritiskt, men alla vill iinte ha ett folk som tänker kritiskt. Men snälla, sluta aldrig kritisera, sluta aldrig fråga!

Nu när ni har det här i huvudet... känns det lite ännus mer skrämmande att alliansen har bestämt sig för att komvux inte är en bra ide längre? Jag underar var det resonemanget grundas i????


tack för ordet!

Så mycket känslor

Sitter här och tänker på allt och ingenting samtidigt. Ibland kommer ens liv som en stor våg och sköljer över än utan förvarning. På gott och ont.. Man minns tider i livet som värmer och stunder som får än att frysa till is.

Jag vet att det inte är meningen att livet ska vara enkelt, det funkar inte så. Faktum är att det mest intressanta människor jag har träffat i mitt liv här fått lära sig en sak i livet som de aldrig kommer glöma... det är svårt att leva.... men det är värt det.

Jag har funderat på vad jag vill göra med den här bloggen, varför jag överhuvdtaget har den och om det någonsin kommer tillföra någon någonting. Jag har funderat på att bara använda den till att samhälls blogga... visa på saker i världen och vårt samhälle jag tycker är fel, som när jag skrev inlägget om skönhets ideal och kvällspressen. Men jag är ju också en del av den här världen och det här samhället, och det jag är redo att berätta om mig själv och om det som har hänt i mitt liv speglar ju vad världen har gjort med en av alla oss, eller hur? Några kanske känner igen sig och andra kanske lär sig något nytt om hur andras liv ser ut..

Jag vet inte... vi får se hur det vlir... hope that something good will com out of it...

take care